Frequently Asked Questions

Veiligheid staat bovenaan bij Air Combat Europe. Onze vliegtuigen zijn nieuw, ontworpen volgens de nieuwste technologieën en worden perfect onderhouden. ACE instructeurs zijn uitermate ervaren en zijn allen voormalig F-16 jachtvliegers bij de Koninklijke Luchtmacht, sommigen ervaren wapeninstructeur of demovlieger. Zij hebben vele daadwerkelijke combat missies gevlogen en zijn uitermate bekwaam in het instrueren van leerling vliegers en Air Combat. De militaire regels die ACE hanteert garanderen veilige vlieghoogten en afstanden tussen vliegtuigen tijdens alle vliegbewegingen. De instructietechnieken die wij hanteren zijn bewezen binnen het militair vliegen en zorgen ervoor dat u ontspannen het vliegtuig leert besturen en vol zelfvertrouwen de Air Combat vliegbewegingen kunt uitvoeren voor een fantastische vliegavontuur.
ACE voert al haar vliegactiviteiten uit onder de vergunning van Zelf Vliegen.  Een door het ILT (inspectie leefomgeving en transport) erkend opleidingsinstituut. Vergunning nummers: RTF-205/7 en & NL-ATO-238/1.
Gebaseerd op onze ervaring heeft minder dan 10% van de leerlingen last van luchtziekte. Dit lage percentage komt omdat u zelf vliegt en het vliegtuig controleert. De kans op luchtziekte is hierdoor vele malen kleiner dan meevliegen als passagier. Tevens wordt u geleerd om u altijd te focussen op uw tegenstander en niet de horizon, essentieel tijdens Air Combat en het geeft u een stabiele referentie. Het kan echter zijn dat u toch gevoelig voor bent voor luchtziekte. Indien u zich oncomfortabel begint te voelen tijdens de vlucht dan verlicht u gewoon de besturing van het vliegtuig en informeert uw instructeur. Hij zal er dan alles aan doen om uw vliegavontuur aangenaam te laten verlopen.
Onze leerlingen zijn zeer divers en van alle leeftijden. Vanaf 14 jaar kunt u onze vlieglessen volgen. De meesten van onze leerlingen hebben altijd al gedroomd over een ultiem vliegavontuur dat nooit eerder mogelijk was in Europa. Ga er voor en maak nu uw droom waar!
De meeste van onze leerlingen hebben geen vliegbrevet en velen hebben nooit eerder in een klein propeller vliegtuig gevlogen. Dat is geen enkel probleem, u krijgt gewoon uw eerste vliegles. Het mogelijke voordeel dat een gebrevetteerde vlieger ten opzichte van een niet-vlieger heeft vervaagt snel zodra het aankomt op Air Combat.
Onze instructeurs bereiden u gedegen voor op uw eerste vliegles en kunnen het vliegtuig veilig vliegen vanuit de “back seat” in geval dat noodzakelijk zou zijn. Van u wordt wel verwacht een aantal specifieke handelingen, onder begeleiding, zelf uit te voeren zoals het starten van het vliegtuig. Indien u het prettiger vindt “achterin” te zitten dan kan dat natuurlijk. U zult nog steeds vlieginstructie krijgen en door het perfecte zicht vanuit de “back seat” is uw Air Combat ervaring er niet minder om.
Er zijn een aantal verschillen tussen Basic Air Combat Manoeuvres en de Geavanceerde Air Combat cursus.
Basic Air Combat Manoeuvres is één vlucht en de Geavanceerde Air Combat cursus zijn 2 vluchten.
U wordt automatisch lid van het ACE Squadron na het afronden van de Geavanceerde Air Combat cursus waarmee u recht heeft op het speciale Squadron tarief.
De technieken die u zult leren zijn grotendeels gelijk. Tijdens de geavanceerde cursus kunt u echter meer oefenen en is er tijd voor een aantal geavanceerde manoeuvres. De eerste vlucht concentreert zich op de oefeningen en geeft u de kans nog beter te wennen aan de krachten en dynamiek van Air Combat. Tijdens de 2e vlucht zal na 10 minuten oefenen gelijk Air Combat in praktijk worden gebracht.
Verwacht een programma van tenminste 4 uur. Bij aankomst krijgt u passende kleding en beginnen de theorielessen. U leert hier alles over de veiligheidsprocedures, vlieg fysiologische aspecten zoals G-krachten, cockpit en natuurlijk de Air Combat technieken. Daarna volgt de flight briefing en gaat u naar het vliegtuig waar het grondpersoneel u helpt bij instappen in de voorste stoel. Uw instructeur neemt achter u plaats en u bent klaar voor uw Air Combat vliegavontuur. Alles zal worden opgenomen en tijdens de debriefing zal uw vlucht worden geëvalueerd. Als afsluiting krijgt u uw logboek met uw vluchtaantekening en video opnames mee naar huis.
De vluchten die Air Combat Europe verzorgt zijn daadwerkelijke vlieglessen en kunnen worden bijgeschreven in uw logboek. Al onze instructeurs zijn gecertificeerd. Met onze instructeurs kunt u bespreken of de vlucht kan bijdragen aan een specifieke rating of certificatie. Indien dit uw eerste vliegles is dan krijgt u uw eerste logboek na afloop.
Dat kunt u natuurlijk altijd. Het beste boek dat beschikbaar is (Engels) is FIGHTER COMBAT Tactics and Maneuvering, door Robert L. Shaw. Tevens is er erg veel te vinden op internet. U start het beste op Wikipedia door te zoeken op “Basic Fighter Maneuvers”.
Onze leerlingen variëren in leeftijd van tieners tot vitale ouderen, de meesten tussen de 21-60 jaar. De minimum leeftijd om vlieglessen te mogen volgen is 14 jaar. De lengte limiet is 1,95 meter en het maximum gewicht 110 kg. Iedere leerling dient vooraf een “vrijwaring van aansprakelijkheid” te tekenen. Tieners jonger dan 18 jaar dienen vergezeld te zijn door een ouder of voogd om de vrijwaarding voor hen te tekenen.
Er geldt een simpel verbod om alcohol te gebruiken binnen 10 uur voorafgaand aan de lesvlucht.
Indien u uw Air Combat vliegles heeft geboekt via één van onze resellers dan bent u gebonden aan hun algemene voorwaarden. Indien u een Air Combat vliegles direct heeft geboekt bij Air Combat Europe dan is er restitutie mogelijk. Er worden 10% kosten in rekening gebracht bij annulering langer dan 30 dagen voor de geplande vlucht. Deze kosten worden tevens in rekening gebracht bij annuleringen zonder een geplande vluchtdatum. Binnen 30 dagen van de geplande vlucht gelden annuleringskosten van 20%. Voor annuleringen binnen 24 uur van de geplande vlucht vindt geen restitutie plaats alsmede het niet op komen dagen. Alle restituties dienen te worden aangevraagd bij ons kantoor en ontvangen te zijn binnen de restitutie termijn van 4 maanden na aankoop. Er zullen geen teruggaven plaatsvinden na de restitutie termijn.
U kunt een andere datum voor uw vlucht plannen zonder kosten zolang u dat doet tenminste 30 dagen voor de geplande vluchtdatum. Er zullen echter 20% kosten berekend worden indien u binnen 30 dagen de vlucht wilt verplaatsen, tenzij wij uw slot alsnog kunnen vullen. Wij zijn genoodzaakt om deze kosten en termijn aan te houden om voldoende tijd te hebben de geannuleerde slots open te stellen voor anderen en de andere geplande leerling in die slot van een tegenstander te voorzien. Het verplaatsen van een vlucht is tot uiterlijk 72 uur voor de geplande vlucht mogelijk.
Indien Air Combat Europe bepaalt dat, met het oog op de veiligheid, de weersomstandigheden ongeschikt zijn om te vliegen zullen wij de vlucht omboeken naar een geschikte datum en tijd. Leerlingen worden de avond voorafgaande aan de vlucht geïnformeerd over eventuele beperkende weersomstandigheden. Niets is zo veranderlijk als het weer en het kan voorkomen dat op de dag zelf nog blijkt dat het weer ongeschikt is.